Nieuwsberichten

Te Gek?! Campagne internering 21 en 22 april

In het weekend van 21 en 22 april 2018 organiseert Te Gek?! een campagne omtrent internering.

Te Gek?! tracht geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en streeft naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen. Personen met een interneringsstatuut leven met een dubbel stigma: enerzijds hebben ze een psychische problematiek, anderzijds hebben ze strafbare feiten gepleegd.

Samen met de gevangenissen, justitiehuizen, residentiële voorzieningen en ambulante hulpverlening werd een campagne opgezet om over deze specifieke groep van personen met een psychisch probleem een correct en eigentijds beeld te schetsen in Vlaanderen. Hiermee wil men internering en de uitgebouwde zorgtrajecten voor personen met een interneringsstatuut beter bekend maken: wat is internering, wie zijn deze mensen, hoe verlopen de zorgtrajecten,…?

Concreet zullen er in het weekend van 21-22 april 2018 verschillende acties plaatsvinden. Op 21 april zal de nationale actie plaatsvinden in Antwerpen. Er wordt gefietst van gevangenis naar zorg, namelijk van de gevangenis van Antwerpen naar het FPC in Antwerpen. Nadien wordt er uitgewaaierd naar drie forensisch psychiatrische klinieken: UPC Sint-Kamillus te Bierbeek, OPZC te Rekem en PC Sint-Jan-Baptist te Zelzate.

Op 22 april vinden er allerlei regionale initiatieven plaats, met in Vlaams-Brabant een fietstocht die symbool staat voor het traject “van gevangenis naar zorg”.  Deze fietstocht zal vertrekken vanuit de Hulpgevangenis Leuven, langs UPC Sint-Kamillus, terug naar Leuven via VZW Walden met als eindpunt het justitiehuis. Op verschillende plaatsen onderweg zullen activiteiten plaatsvinden, zoals infostanden, rondleidingen, tentoonstellingen,… Deelnemers kunnen mee doen aan een fietszoektocht en kans maken op leuke prijzen die uitgereikt zullen tijdens het slotmoment in het justitiehuis. Ook niet-fietsers kunnen een bezoek afleggen aan de diverse stopplaatsen.

Meer informatie over deze fietstocht en de activiteiten op de diverse stopplaatsen, met mogelijkheid tot inschrijven (vrijblijvend), vindt u terug op bijgevoegde affiches (zie onderaan dit nieuwsbericht), en via: https://www.tegek.be/internering/agenda/fietstocht-van-gevangenis-naar-zorg.html en https://www.facebook.com/events/159551561400776/


In de aanloop naar dit weekend wordt de campagne ondersteund met een campagnelied van Marc Van Hie. Dit lied is te beluisteren via volgende link: https://www.tegek.be/media/take-care-of-me-marc-vanhie.html

Meer informatie over Te Gek?! en deze campagne kan u vinden via:

www.vangevangenisnaarzorg.be

https://www.facebook.com/ProjectTeGek/

 

INFOFICHES:

Nieuws van partners