Nieuwsberichten

Survey “Bevraging aanbod perinataal mentaal welzijn-Vlaanderen”

We weten dat bijna 1 op 5 vrouwen mentale moeilijkheden ervaart tijdens de periode van zwangerschap tot 1 jaar na de geboorte, 75% van hen wordt niet opgemerkt. Dit betekent dat +/- 9000 Vlaamse gezinnen in 2017 niet de begeleiding en ondersteuning kregen die zij nodig hadden. We weten dat de ondersteuning en bevordering van hun veerkracht, namelijk de mogelijkheid om om te gaan met dagelijkse moeilijkheden of stresserende situaties, deze mentale moeilijkheden kan voorkomen.

Vandaar dat we, in opdracht van de Vlaamse Overheid, met deze bevraging in kaart willen brengen welke organisaties momenteel bezig zijn met het ondersteunen van veerkracht en het mentale welzijn tijdens de zwangerschap, arbeid en bevalling, kraamperiode en eerste 2 jaar na de bevalling (de eerste 1000 dagen van het leven). Dit kan heel erg breed zijn: van het organiseren van een moedergroep, workshops voor aanstaande ouders waarin het psycho-emotionele luik ook ter sprake komt tot een psychisch aanbod specifiek voor zwangere vrouwen en/of jonge gezinnen die het mentaal moeilijk hebben. Het invullen van de vragenlijst neemt 15 à 20 minuten van uw tijd in beslag, u kan de bevraging ook deels invullen en op een later moment weer hervatten.

Indien u en/of uw organisatie professioneel niet in contact komt met zwangere vrouwen en/of jonge gezinnen, dan hoeft u deze bevraging niet in te vullen. We zouden het erg appreciëren als u deze mail dan doorstuurt naar organisaties die, volgens u, veerkracht en mentaal welzijn wel ondersteunen of bevorderen bij zwangere vrouwen en/of jonge gezinnen tijdens de eerste 1000 dagen van het leven. Voor dit onderzoek focussen we momenteel op de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en de regio groot Gent.

Als u meer informatie wenst rond dit onderzoek, vragen en/of opmerkingen heeft dan mag u ons steeds contacteren via mail en/of telefonisch.

Alvast van harte bedankt voor uw waardevolle bijdrage!

Met vriendelijke groeten,

Tinne Nuyts & Euridike Clauwaert

Prof. dr. Annick Bogaerts & Prof. dr. Titia Hompes

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws van partners