Nieuwsberichten

Lunchen met Justitie 7 mei

Graag nodigen we u uit op een themalunch rond een onderwerp in het raakvlak van justitie en samenleving. De themalunches bieden een forum voor uitwisseling rond actuele thema’s. Naast de inhoudelijke voorstelling en discussie is er bij elke themalunch ruimte voor informele contacten.

De ‘Dark Side’ van het geheugen:
Waarom kennis over het geheugen cruciaal is wanneer getuigen, slachtoffers en verdachten worden geïnterviewd

De themalunch gaat door  op dinsdag 7 mei 2019 van 12.15 to 14.00 u in de Faculteit Rechtsgeleerdheid – De Valk – Auditorium DV3-01.01 – Tiensestraat 41 –3000 Leuven.

Voor het begin van de presentatie kan een broodje of andere snack genuttigd worden in de cafetaria ‘Het Academisch Kwartier’. Deelnemers moeten niet vooraf verwittigen.

 

Spreker:

Prof. dr. Henry OTGAAR, KU Leuven, Leuvens Instituut voor Criminologie
In strafzaken ontbreekt dikwijls hard bewijs zoals DNA-sporen of vingerafdrukken. Rechters hebben dan voor hun vonnis niet veel anders tot hun beschikking dan verklaringen van getuigen, slachtoffers en verdachten. Onderzoek laat echter zien dat verklaringen onbetrouwbaar kunnen zijn omdat ze op kinderlijk eenvoudige manier besmet werden door suggestieve interviews tijdens een verhoor bij bijvoorbeeld de politie of een hulpverleningsinstantie. In deze lezing gaat de spreker in op hoe feilbaar het geheugen is en wat de relevantie daarvan is in allerlei verschillende situaties (rechtspraak, politie, hulpverlening). Verder zullen tips gegeven worden over hoe je op een wetenschappelijk verantwoorde manier dient te interviewen. Er zal tevens ruimte zijn voor discussie en het stellen van vragen.


Tijdens de themameetings kunnen aanwezigheidsattesten bekomen worden. Getoonde documentatie vindt u naderhand op de website van LINC: http://www.law.kuleuven.be/linc/. Suggesties voor verdere themameetings zijn steeds welkom. Wil u persoonlijk op de hoogte gehouden worden van de nieuwe initiatieven, bezorg dan uw e-mail adres aan één van onze contactpersonen. Graag deze uitnodiging verder verspreiden in uw omgeving.


De themalunches zijn een initiatief van de v.z.w. ‘In Context’. De stuurgroep: Ivo Aertsen en Ibe Coeck (LINC, KU Leuven), Nadine Vandormael (Justitieel Welzijnswerk, C.A.W. Oost-Brabant), Els Versweyveld (Justitiehuis Leuven), Frank Verbruggen (advocaat en KU Leuven), Philip Willemyns (Balie Leuven). Contactpersonen: Nadine Vandormael, tel. 016/30.16.67 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.); Els Versweyveld, tel 016/30.83.24 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Nieuws van partners