Regio Leuven - Realisaties regionaal GGZ-overleg
Het regionaal GGZ overleg, een initiatief van Netwerk Diletti, tracht een herstelgericht, goed en georganiseerd GGZ-aanbod voor alle volwassenen in het arrondissement lokaal te realiseren. Onderstaand kan u enkele belangrijke lokale realisaties van de regio Leuven terugvinden.
Meer verbinding tussen huisartsen en psychiaters
LMN nam de organisatie op zich van een extra theatervoorstelling “Des VADERs/ Ver’pilzucht,” in november. De voorstelling werd ingericht in samenwerking met de lokale LOKs van huisartsen en de psychiaters. De voorstelling wordt gevolgd door een dialoogtafel waar huisartsen en psychiaters elkaar kunnen ontmoeten in gesprek met de spelers en patiënten.
Chronic Care project Zorgzaam Leuven
De partners gezondheidszorg en welzijnswerk trokken de lokale GGZ aan de mouwen om zich in te schrijven in dit project. Daarop hebben de operationele coördinatoren, met steun van de netwerkcoördinatoren, zoveel mogelijk parters in het project betrokken. De GGZ is intussen een duidelijke partner in het project, dat getrokken wordt door Gijs Van Pottelbergh (Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde) en Marie Van de Putte (Brabants Apothekers Forum). Na de zomer zal blijken of de fusiegemeente Leuven wel/niet erkend zal worden om vier jaar lang een partner van de overheid te worden al ‘proeftuin’ in de preventie van - en zorg voor chronische aandoeningen. Meer informatie over het Chronic Care project - Zorgzaam Leuven vindt u hier.
Opstart traject naar betere samenwerking van de ambulante GGZ-diensten
Door overleg met de partners gezondheidszorg en welzijnswerk op het regionaal GGZ-overleg, groeide het besef dat de ambulante diensten onderling beter moeten afstemmen. CGG’s, CAW, mobiele teams en Studenten Gezondheidscentrum kwamen intussen enkele malen samen en bevestigden de nood aan onderlinge afstemming. Ze stelden een werkplan op om te komen tot een verbeterde indicatiestelling en een grotere zorgconituiteit.
Verkennen KOP-model
Tijdens eerdere werkjaren bleek de grote nood om GGZ professionelen de taal van de eerstelijn aan te leren. We verkenden de mogelijkheid van het KOP-model (Paul Rijnders) als communicatiemiddel. Met een KOP-schema kan de cliënt inzicht krijgen in de wisselwerking tussen zijn of haar omstandigheden en persoonlijke stijl, om vervolgens na te gaan waar er ruimte is voor verbetering. De taal die hierbij gehanteerd wordt, vereist geen vooropleiding in de GGZ en is dus erg bruikbaar om te communiceren met de eerstelijn.
Organiseren van casustafels
We bespraken dit jaar twee casussen, één op het kruispunt van GGZ en VAPH (waarbij de persoonsgebonden financiering de aangedragen lacune mogelijk kon opvangen), en één op het kruispunt van GGZ en sociale tegemoetkomingen (wordt vervolgd).
Plannen rond preventie van administratieve problemen
Een grote groep mensen mijdt professionele sociaal-administratieve ondersteuning, omdat hen te veel ‘vervelende vragen’ gesteld worden. Sommigen onder hen komen zo in grote administratieve/financiële problemen. Om dit te voorkomen worden de mensen vaak langer dan nodig intensief begeleid, terwijl anderen onder de radar blijven. Onder hen ook een aantal mensen uit de doelgroep GGZ. De regionale GGZ en de welzijnspartners hebben elkaar hierin gevonden en gingen samen nadenken. Het CAW neemt nu het initiatief om samen met vertegenwoordigers van wijkwerkingen, GGZ-ontmoetingscentra, en welzijnspartners een zeer laagdrempelige, minder-formele administratieve ondersteuning ontwikkelen en hierover afspraken maken. CM Leuven zal daarnaast pro-actief leden proberen te helpen wanneer het vermoeden bestaat dat ze hun administratie verregaand verwaarlozen.
Ondersteuning van wijkwerkingen
Sinds 2014 worden een groot aantal buurt/ontmoetings-huizen en -centra (van Stad Leuven, CAW, RISO en andere) ondersteund door diverse GGZ diensten. De operationele coördinatoren hebben deze ondersteuning geëvalueerd en vastgesteld dat deze ondersteuning nog niet op volle kracht loopt en er nog heel wat lacunes overblijven. Ook vragen nu andere organisaties om dergelijke ondersteuning, terwijl nog andere reeds ondersteund bleken zonder dat we het wisten (al dan niet tegen betaling). Volgend werkjaar proberen we deze ondersteuning meer transparant en toegankelijk te maken voor alle betrokkenen.
Verkennende oefening: ondersteunen van vrijwilligers
Contacten met vrijwilligers bevordert de integratie van patiënten. De GGZ organiseert in onze regio uitsluitend een vrijwilligersaanbod voor vrijetijdsbeleving (het project Malkander van het CGG). Seniorama was bereid om dit jaar bij wijze van verkenning een GGZ-partner te betrekken in de ondersteuning van vrijwilligers. De werking van Seniorama omvat dienstverlenende en socio-culturele activiteiten waarmee Seniorama een sociale mix aan doelgroepen wil bereiken en waar ontmoeting en sociale contacten een centrale rol innemen. Zo kan men bij Seniorama terecht voor aanvullende ondersteuning bij oppas- en gezelschap, buurt- en boodschappendienst, informatie over thuiszorg, woonzorgcentra en assistentiewoningen.
Jan Ramakers, een voormalig medewerker van een mobiel team, was kandidaat om de vrijwilligers van Seniorama te ondersteunen, in het bijzonder wanneer ze werken met personen met een psychische problematiek. Dit komt voor bij ongeveer de helft van de zorgvragers. Na een jaar verkennend werk en een bevraging van de vrijwilligers, gaat Seniorama nu heel systematisch de zorgvragers en de vrijwilligers beter ondersteunen. Jan zal hier zelf als vrijwilliger een belangrijke rol opnemen. We hopen dat ook andere voormalige medewerkers van de GGZ zich geroepen voelen om Seniorama of andere vrijwilligersorganisaties te ondersteunen. Wie interesse heeft mag zich aanmelden bij Seniorama of Netwerk Diletti. Seniorama verwelkomt ook graag vrijwilligers die zelf met een psychische problematiek leven.
Het netwerk gaat nu op zoek naar een GGZ organisatie die bereid is om de werking verder te ondersteunen met casusbesprekingen en vorming.