Image

Netwerkactiviteit 'Zorgcontinuïteit voor suïcidale personen'

Eerstelijnszones Leuven, Leuven Noord, Leuven Zuid

In de verwijzing van suïcidale personen van de éne naar de andere zorgpartner vallen er vaak hiaten. Tijdens deze transitiemomenten in de zorg is het risico op een suïcidepoging groter. Omdat suïcidepreventie een zaak is van iedereen, organiseren we daarom op 11 mei een netwerkactiviteit voor alle actoren overheen lijnen en sectoren. 
Werk je in de ruimte regio rond Leuven? Kom je binnen jouw functie in contact met suïcidale personen? Wens je jouw deskundigheid omtrent dit thema te bevorderen? Schrijf je dan nu in voor deze gratis netwerkactiviteit! 

Deze activiteit kadert binnen het Diletti-project 'Zorgcontinuïteit voor suïcidale personen'. Meer info. 

Programma

Het ggz-netwerk Diletti, de suïcidepreventiewerking van CGG Passant en de eerstelijnszones Leuven, Leuven Noord en Leuven Zuid sloegen de handen in elkaar en werkten samen een programma uit met ruime gelegenheid om te netwerken  en verschillende praktijkgerichte workshops telkens begeleid door een complementair duo.

 • 12u15: Onthaal en netwerkmoment met broodjes
 • 13u: Plenaire inleiding (Sara Van Rossem - Suïcidepreventiewerker CGG Passant)
 • 13u10: Het belang van zorgcontinuïteit (dr. Sabine Wyckaert - Psychiater UPC KULeuven)
 • 13u30-14u30: Workshops – reeks 1 (zie verder voor thema's)
 • 14u30 – 14u45: Korte pauze
 • 14u50- 15.50: Workshops – reeks 2 (zie verder voor thema's)
 • 15u55- 16u15: Plenaire afsluiter (Saartje Vanderhoeven - Stafmedewerker ELZ Leuven Noord)
 • 16u15: Netwerkvieruurtje

Zie voor meer info over de workshops hieronder.

Praktische informatie

 • Voor wie: voor alle zorg- en welzijnsprofessionals die werken met mensen in ELZ Leuven, Leuven Noord en Zuid. Ook medewerkers van lokale besturen, mantelzorgverenigingen en organisaties van personen met een zorgnood zijn hartelijk welkom. Noot: deze activiteit maakt deel uit van een reeks. Een gelijkaardige format ging eerder door in ELZ Druivenstreek en wordt in het najaar ook georganiseerd in ELZ Demerland en ELZOH.
 • Locatie: LDC De klapper, Klapgat 2, 3150 Haacht (gratis parking in de buurt)
 • Wanneer: 11 mei om 12u
 • Kostprijs: gratis, inschrijven is verplicht
 • INSCHRIJVEN via webform tot en met 5 mei.  Hierna enkel nog via evelyne.vereecke@diletti.be. Opgelet, de plaatsen zijn beperkt.
 • Contact: evelyne.vereecke@diletti.be 

Accreditatie voor huisartsen, apothekers en kinesisten wordt aangevraagd.

Workshops

Signaaldetectie
Tijdens deze instapworkshop leer je signalen van suïcidaliteit herkennen en hoe deze bespreekbaar te maken. Na deze workshop voel je je sterker om het gesprek aan te gaan met cliënten of patiënten waar jij een onbehagelijk gevoel bij had.

Moderatoren: Lynn Spillemaeckers (Psychologenkring en ELP Diletti) en Ilse Vandepoel (Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant)

Risicoformulering
Stel dat iemand zegt: “ Ja, ik denk aan zelfmoord.” Wat dan? Wat doe je dan? Hoe schat je in wat de beste interventie is? Hoe doe je een risicoformulering? Hoe wankel je op de grens van wel of niet ingrijpen? In deze workshop gaan we hierover samen in gesprek.

Moderatoren: Sara Van Rossem (CGG Passant SP) en Annelies Duthu (Ferm Thuiszorg)

Continuïteit van zorg
Naadloze zorg is voor suïcidale personen van levensbelang. Er is echter nog heel wat winst te halen in de opvolging en de nazorg bij deze doelgroep. Wie kan wat betekenen voor deze doelgroep en wanneer? En welke gedeelde zorgafspraken kunnen we maken om de zorgcontinuïteit te verbeteren? Binnen deze workshop wisselen we hieromtrent in groepjes ideeën uit aan de hand van reële casussen.

Moderatoren: dr. Elleke van Buchem (huisarts, KHOBRA), dr. Sabine Wyckaert (psychiater UPC KULeuven) en Evelyne Vereecke (Diletti)

Zorg en aandacht voor naasten
Het is belangrijk om voldoende oog te hebben voor de naasten van suïcidale cliënten. Door hen nauwer te betrekken, verklein je bovendien de kans op herval. Ze vormen een vangnet, helpen bij het creëren van veiligheid en zijn een belangrijke schakel in de zorgcontinuïteit. Tijdens deze workshop gaan we hierover in gesprek en reiken we concrete handvatten aan in het betrekken van de context.

Moderatoren: Miejeann Janssens en Kathleen Van Diest (Similes)

Installeren van veiligheid
Eén van de basisprincipes in het werken met suïcidale personen is het installeren van veiligheid, maar hoe doe je dat? Eén van de meest bewezen goede praktijken is het werken met een Safety Plan , maar hoe ziet dit eruit en hoe praat je hierover met de persoon tegenover jou? Tijdens deze workshop bieden we je enkele handvaten en gaan we aan de slag met het Safety Plan.

Moderator: Kim Devleeschouwer (CGG Passant SP)